JO19-1 noordelijk zaalvoetbalkampioen

Workum JO19-1 wint kerstzaalvoetbaltoernooi KNVB Noord 2019/2020

Het begon allemaal in Heerenveen op 23 december 2019, waar de eerste voorronde van het KNVB-kerstzaalvoetbal werd gespeeld tegen de teams Gorredijk, Heerenveense Boys 19-2, Wolvega 19-2 en Mildam. De poulewedstrijden kwamen we ongeslagen door. Ook weer in Heerenveen werd op 27 december met de diverse poulewinnaars uit deze regio de tweede ronde gespeeld. Opnieuw kwamen we hier zonder verliespartij doorheen, met overwinningen op Balk, Oeverzwaluwen, Heerenveense Boys 19-1, Wolvega 19-1 en een gelijkspel tegen vv Heerenveen (4e divisieteam).

Van de 120 deelnemende teams uit Friesland, Groningen en Drenthe bleven er nu al met al 8 teams over die om het noordelijk zaalvoetbalkampioenschap mochten gaan strijden. Deze finaleronde in de Trije in Franeker werd zaterdagmiddag 4 januari gehouden. De teams werden verdeeld in twee poules van vier. Wij waren ingedeeld in de A-poule, samen met Leeuwarder Zwaluwen, Broekster Wâlden en vv Gieten.

De eerste confrontatie was een mooie gelijkopgaande strijd tegen Leeuwarder Zwaluwen. Einduitslag werd dan ook een terechte 2-2. De tweede wedstrijd tegen Broekster Wâlden gaven we onnodig weg, door in 16 minuten speeltijd maar liefst drie gele kaarten te pakken. Er werd daardoor helaas verloren met 2-0. De laatste poulewedstrijd was tegen vv Gieten. We kwamen al snel met 2-0 voor, maar omdat vv Gieten een goed meespelende keeper gebruikte, werd het daarna 2-2. In de laatste minuut maakten we toch nog de bevrijdende 3-2 en dat betekende dat we als tweede in de poule doorgingen naar de halve finale. Probleem voor ons daarbij was dat er op dat moment al drie spelers met enkelblessures waren afgehaakt en we nog maar met één wisselspeler de halve finale in moesten.

In de halve finalewedstrijd tegen de winnaar van de B-poule, Drachtster Boys, besloten we vanwege het geringe aantal reservespelers onze tactiek enigszins aan te passen. Er werd door ons compact gespeeld en geloerd op een countermogelijkheid. Dat het team uit Drachten poulewinnaar was geworden bleek wel, want ze zetten ons goed onder druk. Uit één van onze countermogelijkheden scoorden we dan toch de 1-0 en die konden we mede door goed keeperswerk van onze doelman vasthouden.

De andere halve finalewedstrijd was een Leeuwarder onderonsje tussen Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit ‘34, dat door laatstgenoemde team via penalty’s werd gewonnen. De finale ging dus tegen Blauw Wit ’34 en omdat de vermoeidheid ons parten begon te spelen, besloten we om dezelfde compacte tactiek weer toe te passen. De tegenstander had daardoor echt moeite om kansen te creëren. Zo’n 10 minuten voor tijd maakte de keeper van Blauw Wit ‘34 hands buiten zijn doelgebied en ontving hij een gele kaart, waardoor hij 2 minuten tijdstraf kreeg. Deze ‘man-meersituatie’ werd door ons niet goed uitgebuit. Maar net nadat Blauw Wit ’34 weer compleet was, wisten we toch de winnende 1-0 te scoren. Want de voorsprong werd met hand en tand verdedigd en het noordelijk zaalvoetbalkampioenschap zodoende over de streep getrokken. Een unieke prestatie en een geweldige ervaring voor onze vriendenploeg!

Het weekend was door deze overwinning al dubbel geslaagd. Dit omdat we de avond ervoor als juniorenteam tijdens het Open Fries Kampioenschap senioren (ook in Franeker) als poulewinnaar de finaleronde van 11 januari aanstaande wisten te behalen.

(Op de teamfoto staand v.l.n.r. Niels, Stijn, Melvin, Jorrit S. en Feike. Gehurkt v.l.n.r. Rudmer, Douwe, Beau, Jorrit M. en Robin.)

Attachment