Minnertsga 2 – Workum 2

23 september 2017

Afgelopen zaterdag stond de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma. Een uitwedstrijd bij Minnertsga, voor onze nieuwe trainer Johny Bergsma een thuiswedstrijd. Mooi was ook dat we terug gingen naar de roots van Klaas, wiens vader – zo zei Klaas het zelf – het voetbal in Minnertsga op de kaart heeft gezet. Tevens heeft de pake van Klaas het huis van Johny nog gebouwd. Opmerkelijk is wel dat Klaas, zodra we Ljouwert voorbij zijn, echt geen idee heeft via welke wegen hij zijn Kia richting Minnertsga kan sturen. Gelukkig bied de TomTom uitkomst.  

We waren vol goede moed naar het hoge noorden gekomen, op de laatste trainingen was namelijk duidelijk zichtbaar dat het aan scorend vermogen niet ontbreekt dit seizoen. Vóór de aftrap is het nog even tijd voor de jaarlijkse elftalfoto. Speciaal hiervoor is een professionele cameraman van de omrop ingevlogen. Hij zet alle knappe jongens en Johny dan ook binnen enkele seconden keurig op de foto.

De wedstrijd gaat enkele minuten later dan gepland van start aangezien onze tegenstander het digitale wedstrijdformulier, vanaf dit seizoen nieuw, nog niet ingevuld had. We nemen het ze niet kwalijk aangezien Johny vertelt dat ze in Minnertsga sinds enkele maanden stromend water en riolering hebben.

In het begin van de wedstrijd speelden we best aardig en creëerden we wel wat kansjes, maar de keeper van de tegenstander werd niet echt in moeilijkheden gebracht. De klaaiklúten stelde er af en toe een schotje tegenover maar onze goalkeeper Freek red enkele keren goed. Na 6 minuten is het dan echter raak als Bosje een bal in de 16 verkeerd aanneemt en Wietse kan uithalen. 0-1 na 6 minuten, geweldig! De massaal meegereisde supporters worden dan ook helemaal gek! Verder zijn er de 1e helft kansen aan beide kanten. De grootste kans is echter voor Minnertsga die in de 44ste min. alleen voor onze doelman staan. Hij weet echter met een prachtige redding een zekere gelijkmaker te voorkomen. Met 0-1 bij rust zijn wij dan ook uit de schroeven zie.

Tijdens de eerste helft is echter gebleken dan Gerben S. nog niet helemaal bijgekomen is van de jaarlijkse vrijdagavond Septemberpop. Hij moest plaatsnemen op de bank maar kan zijn energie daar niet kwijt. De gehele 45 minuten is hij niet stil geweest. De leiding neemt dan ook een beslissing die in de voetbalgeschiedenis van it Twadde nog niet eerder genomen is. Er zal een wissel in de rust plaatsvinden om Gerben van de bank te verwijderen, zodat de leiding en andere wisselspelers gewoon rustig kunnen genieten van de 2e helft. Er wordt besloten dat Jochum van T. opgeofferd zal worden. Tevens vindt er een opmerkelijk moment plaats in de rust. Damon heeft de tegenstander aardig geobserveerd en komt dan ook tot de volgende conclusie: “wy moatte dy dikke better dekke!”. Johny kijkt echter raar op na deze woorden en spreek Damon hier dan ook op: “dat is myn soan”.

Na rust zijn de eerste 5 minuten heerlijk rustig met Gerben zo ver mogelijk verwijderd van het publiek en de beide dug-outs. De trainer van Minnertsga bedankt Johny er dan ook voor dat Gerben nu niet meer wissel staat. Dan wordt in de 50ste minuut Wietse diep gestuurd. Daar waar bij een eerdere loopactie de keeper van Minnertsga Wietse zijn loopvermogen aardig inschat met de woorden: “lit mar rinne, hij kin dat toch net bedrave” moet de laatste man nu aan de noodrem trekken voordat Gortertje door kan lopen. De leidsman geeft een vrijetrap op de rand van de 16 meterlijn. Na enig overleg wordt good old Danny achter de bal gezet om deze mogelijkheid om te zetten in een doelpunt. De tegenstander denkt dat we een grap maken door Danny achter de bal te zetten en verwachten het dan ook totaal niet als hij feilloos de bal achter de doelman legt, 0-2!

Workum weet dat het scherp moet blijven en de klaaiklúten absoluut niet mag onderschatten. Minnertsga trapt af en wil opzoek gaan naar de aansluitingstreffer. Ytzen, alias het doldrieste hynder, denk hier echter iets anders over. Gelijk na de aftrap zet hij vol gas druk op de verdediging van de blauw-wit-pompeblêd brigade. De doelman is dan ook helemaal in paniek als hij deze jonge god uit Workum op hem af ziet komen en schiet pardoes de bal tegen Bosje op. Tergend langzaam rolt de bal richting het doel en als Ytzen beide handen de lucht in doet is het duidelijk, 0-3 na 51 minuten!

Workum geniet echter te lang na van deze geweldige goal want nog geen 2 minuten later wordt onze defensie helemaal zoek gespeeld en ligt de 1-3 in het net. Bliksem! Back in the race denken de mannen van Minnertsga en het Minnertsgaaster publiek gaat er dan ook weer vol achter staan. Workum kan echter gemakkelijk omgaan met deze druk en legt alle trainingsvormen van de laatste weken op de mat. Volledig zoek wordt de tegenstander gespeeld en na 1 minuut oogstrelend voetbal kan Tieme de bal voorgeven. De keeper tast mis en Bosje kan de bal binnenkoppen. 1-4 na 54 minuten voetbal op de klaai. 4 doelpunten in 5 minuten tijd is voor de toeschouwers geweldig en zelfs de thuissupporters doen hun handen op elkaar voor het geweldige positiespel van Workum.

De resterende minuten worden goed uitgespeeld door Workum. Jouke vervangt 15 minuten voor tijd Tieme en Minnertsga gaat meer risico nemen om nog een doelpunt te maken. Freek ligt enkele keren goed in de weg en keept een zeer goede wedstrijd. Als er dan ruimte achter de laatste linie bij Minnertsga ligt besluit Johny om echte lopers in het veld te brengen die deze ruimte kunnen gaan benutten. Wietse en Ytzen worden vervangen door Brahim en Sjoerd. Beide heren weten het de verdediging knap lastig te maken en Minnertsga weet niet hoe ze met de snelheid van deze geweldige voorhoede spelers om moeten gaan. Nadat Damon nog even een kaartje pakt voor een overtreding gaat de wedstrijd uit als een nachtkaars. Workum pakt in de eerste wedstrijd 3 belangrijke punten, want als we nog wat willen… Damon pakt gele kaart en krijgt voor zijn scherpe analyse in de rust de bokaal mee naar huis.

De middag wordt afgesloten met een BBQ bij de familie Bergsma in de tuin. Het huis blijkt inderdaad door de pake van Klaas gebouwd te zijn. Net zoals Klaas zijn voetbalkunsten is het zeer degelijk. Hond Lassie wordt even door Gerben opgevoed en helaas is er niemand die de komende seizoenen boetevrij is. Na enkele uren eten en drinken vertrekken de spelers weer richting het mooie Workum en laten Johny achter met enkele lege kratten bier en een mooie bos bloemen.

Volgende week mogen we weer voor het thuispubliek, dan tegen de mannen van ‘Sterk door samenspel’ út Easterein.