NOK 1 – WORKUM 1

Afgelopen zaterdag was het 8071 dagen geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Dat gebeurde op 4 januari 1997, een paar dagen daarvoor had Henk Kroes de legendarische woorden “It giet oan!” wereldkundig gemaakt en daarmee werd de 15e Elfstedentocht een feit. Op 6 februari 1941, 7 februari 1912 en op 8 februari 1947 was de Tocht der Tochten al eens gereden, maar nog nooit op de 9e van februari en ook dit jaar mocht het niet ‘heve’. We zullen waarschijnlijk nog even moeten wachten op de volgende editie van de tocht, maar gelukkig hebben we elke zaterdag wel het voetbal. Voor voetbal hoef je geen 15 cm ijs te hebben; alleen maar gras, een paar kalklijnen, 2 doelen, een bal, de mannen in het zwart en 22 spelers.
Dit weekend troffen de spelers uit elfstedenstad Workum de mannen uit Nijemirdum en Oudemirdum. Een wedstrijd die, als je aan ranglijstjournalistiek doet, een makkelijke overwinning voor de roodhemden zou moeten worden. Maar ja, een wedstrijd wordt niet op papier gespeeld maar op gras en ditmaal op echt gras. Het was zo’n zaterdagmiddag zoals je die tegenkomt in oude voetbalbladen: donkere lucht en een gure wind. Om 15.00 uur werd het startsein gegeven door de scheidsrechter van dienst op het sportcomplex van NOK. Zoals al gezegd werd er geen Elfstedentocht verreden op 9 februari, maar Niels Bandstra maakte wel zijn rentree bij het vlaggenschip van Workum na een aantal jaar niet te hebben gevoetbald.

Workum 1 kwam goed uit de startblokken en domineerde het eerste deel van de wedstrijd. Dat resulteerde in een aantal goede kansen. Maar het was de likje Hylper Remco Kuipers die met een verwoestende uithaal van 30 meter de kruising vond. De keeper van NOK stond vastgenageld aan de grond en had bij deze weergaloze poging echt het nakijken. Niet veel later scoorde ook Jordy Heeres zijn tweede doelpunt van het seizoen en daarmee zette hij de 0-2 op het scorebord. De Workumers waren heer en meester en gaven dan ook niets weg tot aan de laatste vijf minuten voor rust… Want Bastiaan Beintema kreeg binnen 20 minuten twee keer de gele prent van de leidsman te zien, waardoor hij ook nog de rode kaart mocht aanschouwen. Dat betekende helaas wel dat de roden met 10 man verder moesten. In de tweede helft, met een man minder spelend, werd tegenstander NOK nog steeds niet erg gevaarlijk. Het lastigste moment van NOK’s kant werd geweldig gepareerd door ‘good old’ keeper Jelmer Dijkstra. Deze bleek dus weer een sta-in-de-weg te zijn voor de tegenpartij. De ingevallen Sander Buma kreeg de laatste kans van de wedstrijd. Hij ontving de bal vlak voor het doel van de Gaasterlanders, koos zijn hoek en schoot de bal huizenhoog over. Die bal bleek het allerlaatste wapenfeit van de hele wedstrijd, want de arbiter floot de wedstrijd af.

Workum heeft dus gewonnen met 0-2 en blijft daardoor meedoen in de bovenste regionen van de derde klasse A. Volgende week speelt Workum 1 thuis tegen DWP op sportpark De Rolpeal. De wedstrijd zal starten om drie uur plaatselijke tijd. We hoopje jim oare wike wer te sjen. Oant nije wike!