Oeverzwaluwen 1 – Workum 1

Workum 1 doet zichzelf tekort in derby

Na een teleurstellend resultaat tegen Scharnegoutum vorige week, stond afgelopen zaterdag in Koudum de volgende uitdaging voor de deur. De derby tussen Oeverzwaluwen 1 en Workum 1. Na wat sneeuw en hagel klonk om half 3 het fluitsignaal van de arbiter en scheen er een lekker zonnetje.

Voor het gevoel was de wedstrijd nog niet eens begonnen of Workum moest al incasseren. Een lange bal, direct na de aftrap van Oeverzwaluwen, resulteerde in een corner. De hoekschop kon niet goed worden weggewerkt en de rebound werd door Oeverzwaluwen tegen de touwen geschoten. Zo begon Workum de altijd lastige uitwedstrijd in Koudum al snel met een 1-0 achterstand. Gelukkig schudde dit Workum wel wakker en volgde er een fase in de wedstrijd waarbij de gasten de overhand hadden met een scala aan kansen. Het begon met een strakke voorzet van Rick Demmer, waar Jordy Heeres net een teenlengte te kort kwam om de gelijkmaker binnen te tikken. Gelukkig was het een kans later wel raak! Een mooi stukje positiespel eindigde met een splijtende steekpass van Jordy Heeres. Rick Demmer was hiermee de verdediging van Koudum te snel af en trok de bal voor, waarna Reindert Miedema de gelijkmaker binnenschoot!

Workum was de bovenliggende partij en bleef druk zetten. Dit resulteerde in een paar gevaarlijke schoten en corners. Toch moest Workum 1 goed blijven uitkijken voor de gevaarlijke counters van Oeverzwaluwen. De beste kans op de voorsprong kwam uiteindelijke nog voor Jordy Heeres, maar met een goed staaltje verdedigen door de tegenstander ging ook deze kans er niet in.

De tweede helft begon Workum met één wijziging in de opstelling. Harmen Hiemstra bleef achter in de kleedkamer en Jeoffrey Groen was zijn vervanger. De vuist die Workum in de eerste helft kon maken, verzwakte in het begin van de tweede helft. Er werd niet goed gevoetbald, ballen werden niet resoluut weggewerkt en er was geen grip meer op de wedstrijd. Zodoende kon Oeverzwaluwen onnodig gevaarlijk worden door lange inworpen en hoge voorzetten in de zestienmeter.

Workum 1 probeerde zich te herpakken en dat lukte aardig. Oeverzwaluwen werd vastgezet op eigen helft en er volgde een jacht op de zogenoemde ‘tweede bal’. Hierdoor ontstonden uiteindelijk twee grote kansen voor Workum. Rick Demmer wist handig weg te draaien en was op weg naar een 1-op-1 met de keeper. Voordat het zover kon komen, werd hij echter neergehaald door de laatste man van Oeverzwaluwen. In de ogen van Workum had dit veel weg van een doorgebroken speler, maar de goed fluitende arbiter trok slechts een gele kaart. De hieruit volgende vrije trap eindigde helaas in de muur. De tweede grote kans was voor de inmiddels in het veld gekomen Ytzen Pieter Bosje. Een lange bal van Workum werd verkeerd ingeschat door de Koudumer verdediging en zo stond Ytzen Pieter ineens oog in oog met de doelman van Oeverzwaluwen. Laatstgenoemde bracht echter redding en wederom kon de 1-2 niet op het scorebord worden gezet. Er volgden nog enkele kleine kansjes aan beide zijden, maar na 90 minuten floot de scheidsrechter af bij een stand van 1-1.

Voor het gevoel wederom een wedstrijd waarin Workum 1 zichzelf te kort heeft gedaan. Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen de nummer 1 van de competitie op het programma: Wolvega.