Oeverzwaluwen 1 – Workum 1

Workum 1 laat de winst glippen in spectaculaire derby

Door een goede (eerste) helft vorige week thuis tegen Oudehaske, kon Workum 1 afgelopen zaterdag met veel vertrouwen richting Koudum voor de derby tegen de ‘beantsjes’ van Oeverzwaluwen. Naast het goede spel tegen Oudehaske bleek na die wedstrijd ook dat de roodhemden zich de nieuwe koploper van de competitie mochten noemen. Ondanks dat het seizoen nog ontzettend lang zal zijn, voelde dit wel als een eerste beloning voor de ontwikkeling van het team. Ten opzichte van vorige week was trainer Bootsma genoodzaakt om tegen Oeverzwaluwen één wijziging door te voeren in de basisopstelling. Jurgen Buma bleek namelijk niet ongehavend uit de strijd te zijn gekomen, wat hem uiteindelijk zelfs deze wedstrijd kostte. Voor hem kwam Remco Kuipers terug in het elftal en die zou gaan starten in de spits, waardoor Rick Demmer als rechteraanvaller begon.

Om half drie klonk dan het eerste fluitsignaal van arbiter Schuurman, één van de hoofdpersonen van deze middag. Al snel bleek dat beide partijen niet bereid waren om veel ruimte weg te geven in deze altijd beladen wedstrijd. Beide elftallen kozen er in ieder geval voor om de achterhoede van de tegenpartij de bal te gunnen, maar op het moment dat men de middellijn overstak direct de duels op te zoeken. Een tactiek die de blauwhemden eerder goed ligt dan de mannen van Workum. Tot kansen leidde het daardoor van beide kanten nauwelijks, totdat de Koudumers in de 13e minuut opbouwden over de rechterkant en de weggelopen spits in het middenveld aangespeeld kon worden. Hij zorgde er vervolgens met een sluwe steekbal voor dat de linksbuiten van Oeverzwaluwen oog in oog kwam met onze keeper. De aanvaller faalde niet en schoot de bal binnen, 1-0! Na het doelpunt ontstond er een rommelige fase waarin de strijd zich vooral rond de middenlijn afspeelde en er nauwelijks kansen werden gecreëerd. Totdat vanuit het niets de Workumer spits Remco Kuipers één op één kwam met de keeper. Waar dit normaal gesproken een koud kunstje is voor de lange spits, gooide de keeper van Oeverzwaluwen zich er echter voor en wist zo de gelijkmaker te voorkomen. Verder gebeurde er weinig spectaculairs in de eerste helft en dus gingen beide ploegen met een 1-0 tussenstand richting de kleedkamers.

De tweede helft zat daarentegen vol spanning en sensatie. Dit alles begon met een actie van Jordy Heeres in de 63e minuut, die na een ingooi de bal meenam in het zestienmetergebied. Hier werd hij echter ondersteboven gelopen door de voorstopper van de tegenpartij, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Waar de spelers en supporters van Workum hadden verwacht dat dit einde wedstrijd zou zijn voor de centrale verdediger, spaarde de scheids hem door geen tweede gele kaart te geven. Aanvoerder Heeres ging zelf achter de bal staan en schoot deze onberispelijk linksonder in het doel, 1-1! Twee minuten later toonde onze aanvoerder zich van zijn mindere kant. Met al geel op zak vloog hij stevig in het duel om een counter in te leiden. De scheidsrechter beoordeelde het als te stevig en toonde Jordy daarom zijn tweede gele kaart en dus rood. De aanvoerder zou hierover later zeggen dat hij “wel degelijk de bal speelde”.

Workum 1 wist wat het te doen stond en dat was vechten voor elke meter om zo met een resultaat naar huis te kunnen gaan. Uit de vrije trap die ontstond na de overtreding stichtte Oeverzwaluwen direct gevaar, maar keeper Patrick Schoonbergen hield de dwarrelbal knap uit zijn doel. Ondanks een aantal kleine omzettingen bij Workum, lukte het de Koudumers om steeds meer druk uit te oefenen op het doel van de roodhemden. Waar het doel van Workum vooral via dode spelmomenten werd bestookt en zelfs de lat werd geraakt, was het Workum dat in de 83e minuut toesloeg. Na een ingooi op rechts kreeg Mark Bandstra de bal en hij zette met een steekpass Jorrit Miedema alleen voor de keeper. De jonge linksbuiten kapte de bal naar zijn rechterbeen en gleed bijna uit, maar hij schoot de bal alsnog in de korte hoek achter de goed keepende De Lange, 1-2! Het was nu aan de tien van Workum om dit nog enkele minuten vol te houden en zodoende weer eens met drie punten te vertrekken uit Koudum. Dit was namelijk sinds het seizoen 2002-2003 (!) al niet meer gebeurd. Het leek te gaan lukken, totdat Workum de winst in de 93e minuut liet glippen.

Een doeltrap van keeper Schoonbergen kwam op de borst terecht bij de rechtsbuiten van Oeverzwaluwen en die kon meteen op het doel af. Zijn directe tegenstander Pieter-Theo Weitenberg en centrale verdediger Niels Bandstra haalden hem echter nog in en het gevaar scheen dus voorbij te zijn. Rechtsbuiten Laagland kon vanuit een lastige hoek nog wel op doel schieten, maar het schot leek ongevaarlijk. De keeper van Workum dook echter half op de bal waardoor deze stil lag voor de doellijn, daar waar spits Peterson de bal voor het binnentikken had: 2-2. De vreugde bij alle Koudumers op en rond het veld was natuurlijk groot na deze gelijkmaker in de slotfase. In de resterende vijf minuten blessuretijd drong Oeverzwaluwen nog aan om zelfs de volle winst te pakken. Dit resulteerde nog in een tweede gele kaart voor Reindert Miedema en een aantal hectische momenten in het doelgebied, maar de stand bleef gelijk en dus moesten beide ploegen tevreden zijn met een punt.

Een heel zuur gevoel na zo dichtbij de winst te zijn geweest, maar aan de andere kant mogen de Workumers ook tevreden zijn. Het team heeft de wedstrijd weten om te draaien en zich lange tijd met een man minder staande kunnen houden in deze spectaculaire derby. Daarnaast blijft Workum 1 door het gelijkspel bovenaan staan in de 3e klasse A. De mannen ontvangen komende zaterdag op sportpark De Rolpeal tegenstander Makkum dat op de tiende plek staat.