Prachtig kampioenschap Workum JO19-2

‘Team is meer dan som der delen’

door Hylke Postma

Na een moeizame start in de eerste seizoenshelft wist Workum JO19-2 in de tweede seizoenshelft het tij te keren. Door middel van het creëren van een goede teamsfeer, het voor elkaar willen werken en het tonen van veel inzet presteerde dit team boven verwachting en werd uiteindelijk in het hol van de leeuw het kampioenschap gepakt. Een prestatie die niemand in augustus ooit van dit team had kunnen denken, maar het spelplezier van zowel de spelers als technische staf zorgde ervoor dat JO19-2 telkens bleef verrassen en ook bleef winnen.

Met OHH, SV Mulier, Heerenveense Boys en Dronrijp als tegenstanders begon voor dit talentvolle team het avontuur na de winterstop. Na de tegenvallende resultaten van de eerste seizoenshelft begonnen we met de instelling ‘we zien wel waar het schip strandt’, maar al na de eerste wedstrijd werd duidelijk dat wij voor niemand bang hoefden te zijn en dat wij als team grote stappen zetten. De ene na de andere wedstrijd werd overtuigend gewonnen, maar ook als team ontwikkelde dit elftal zich snel. De negatieve uitlatingen en wanhoopskreten tijdens de wedstrijden verdwenen en in plaats daarvan kwam er een positieve en gezonde voetbalsfeer voor terug, waarin iedereen zijn voetbalkwaliteiten kon tonen. De sfeer veranderde in: “We willen het maximale en dus gaan we vechten voor het kampioenschap!”.

Naast het geouwehoer en dom klooien, waarin wij ook wel gespecialiseerd zijn, werden de trainingen ook serieus afgewerkt en dit resulteerde in een koppositie en een alles-of-niets-wedstrijd in het verschiet tegen Heerenveense Boys…

In deze wedstrijd werd het kampioenschap in de competitie beslist. Heerenveense Boys, met 17 punten uit 7 wedstrijden, voerde de ranglijst aan, maar werd door ons op de hielen gezeten met 16 punten uit 6 wedstrijden. Bij winst voor Workum waren wij kampioen, bij winst voor Heerenveense Boys waren zij kampioen en bij een gelijkspel zou Workum alles in eigen hand houden met nog één inhaalwedstrijd op het programma. Een extra spannende wedstrijd dus en dit was bij de meeste spelers ook wel te merken, maar deze wedstrijd stond symbool voor onze ontwikkeling als team. Voor de wedstrijd wist leider Sjoerd Zijlstra een goede motivatiespeech te houden, waarin hij de vergelijking trok met D-day: “ln ons eentje zijn we kansloos, maar sta er als team.” In de eerste helft kwamen we er simpelweg niet aan te pas. Heerenveense Boys zette ons onder druk, maar tot grote kansen reikte de thuisspelende ploeg niet. Workum kwam er één keer erg gevaarlijk uit en claimde een penalty. Maar de man met de fluit weigerde de bal op de stip te leggen en hierdoor ontstond er veel commotie en onrust. Het zorgde er ook voor dat Workum iets meer uit de welbekende schulp kroop.

Na de rust begonnen de tegenstanders weer sterk, maar opnieuw werden er geen kansen gecreëerd. In de 65e minuut kantelde de wedstrijd volledig, toen Workum na een spaarzame counter op 0-1 kwam. De ontlading na deze goal was onbeschrijfelijk en maakte iets los bij velen. De basisspelers en wisselspelers verzamelden zich bij de cornervlag en sprongen met z’n allen boven op elkaar. Het leek eerder op een Champions League-finale dan op een kampioenswedstrijd op amateurniveau, maar er gebeurde iets in het team. Na de snelle 1-1 tegen liet Workum zich echter niet van de wijs brengen en counterde het zelfs naar 1-5. We voetbalden als team en er stond een compleet ander team dan tijdens de eerste wedstrijd in september.

Het kampioenschap werd goed gevierd met al in de kleedkamer bier onder de douche, maar ook in Workum werden we uitgenodigd in de kantine voor een hapje en een drankje en ook ’s avonds werd het feest tot in de late uurtjes gevierd. Leider Thomas van der Gaast en trainer Sander Buma waren ook van de partij en dat geeft ook wel weer aan dat wij echt hecht zijn geworden als team, ook met de leiders en trainers.

We voelen ook dat er na ons behaalde kampioenschap anders naar ons wordt gekeken binnen de club. Maar wij weten ook dat er nog veel te halen valt uit deze ploeg en daarom willen wij volgend jaar nog meer gaan bereiken en een nog beter seizoen gaan draaien. Het was dit seizoen voor het eerst in 10 jaar dat er weer een O19-2 ploeg was. En nee, 18 mei 2019 zal niet de boeken ingaan als de dag dat Duncan Laurence na 44 jaar Nederland weer de eerste prijs bezorgde op het songfestival, maar als de dag dat Workum JO19-2 geschiedenis schreef door het kampioenschap te pakken.

Leiders Thomas van der Gaast, Sietse Jan Wouda en Sjoerd Zijlstra hebben een supergroot aandeel gehad in het succes van deze ploeg, want zie toch maar eens van een groot aantal ‘ontspoorde projectielen’ een hecht team te maken. Deze leiders hebben het voor elkaar gekregen! Alles kon worden besproken in de groep en alles werd af en toe ook besproken, van de vriendinnen tot andere zaterdagavondtripjes. Maar de leiders waren er vooral ook voor de voetbalbegeleiding en laat deze mannen daar nou erg goed in zijn!

Ook trainer Sander Buma verdient echt een compliment. Mede ook door zijn enthousiasme en inzet waren wij als spelers gemotiveerd op de training en wilden wij er ook echt voor gaan. Bovendien moeten wij ook de gastspelers uit andere teams bedanken voor hun inzet voor onze ploeg en ook jullie hebben een aandeel in dit kampioenschap.

Wij als team zijn nog niet klaar en willen nog veel meer laten zien volgend seizoen, maar Workum JO19-2 denkt dat zij als team ook een voorbeeld kan zijn voor veel andere (tweede) teams. Je kunt heel veel goede spelers in een groep hebben, maar het zorgt er nog niet automatisch voor dat er ook een team staat en dat is voorwaarde nummer 1 voor succes. Wij zijn misschien allemaal niet de beste voetballers, maar wij zijn wel een team zowel op als buiten het veld. Vanuit daar wordt gebouwd aan de voetballende capaciteiten en dus ook naar teamsucces.
(Bron: workumer krant FRISO)

 

Achterste rij van links naar rechts: Thomas van der Gaast, Rafielio Deul, Rudmer Blom, Pjotr Nota (gastspeler), Nico Breeuwsma (gastspeler), Jorn van der Meer, Melvin Blom, Jordy Poelkamp, Sybe Postma Sietse Jan Wouda, lngmar Visser, Yaron Mondeel (gastspeler) en Niels de Jong (gastspeler). Zittend van links naar rechts: Sjoerd Ziilstra, Lucos Galemao, Hylke Postma. Eibert Sijtsma en Jesse Yntema. Liggend: Wytse Siitsma.

 

Attachment