Aangewezen scheidsrechters

Binnen de vv Workum werken we zoveel mogelijk met vaste scheidsrechters per team. In verband met het afname van scheidsrechters wordt dit echter steeds lastiger. Mocht je interesse hebben in het fluiten van met namen junioren en senioren wedstrijden, meld dit dan bij Sjerp Jan Hofman (scheidsrechtercoordinator senioren).

Vanaf het seizoen 2013-2014 worden de wedstrijden van de F- en E-jeugd gefloten door leden van de C-selectie. Hiervoor wordt, net als de zaterdag veld- en schoonmaakdienst (zie hiervoor de pagina vrijwilligersdienst), een schema gemaakt.

SCHEMA

De scheidsrechter dient 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd aanwezig te zijn. Wanneer je niet kunt fluiten, dien je zelf voor een vervanger te zorgen en dit uiterlijk donderdagavond doorgeven aan Jan Wietse Blok.

Stappenplan scheidsrechters:

• Op tijd vertrekken naar het sportcomplex.Omkleden in oude bestuurskamer (daar hangen scheidsrechtersweaters).
  • Melden in de bestuurskamer en fluitje, stopwatch, kladblok en pen pakken.Deze materialen liggen in de la onder de printer.
  • Het veld betreden en bij de leiders van beide partijen aangeven wanneer je wilt beginnen. De pupillen-teams bestaan uit 6 spelers en 1 keeper. In de koude maanden willen leiders soms nog wel bij beide teams een extra speler toevoegen. Dit moet altijd in overleg met de scheidsrechter. Het advies is om maximaal 1 extra speler bij beide teams (dus altijd gelijk aantal spelers) te accepteren.
  • De beide aanvoerders geven elkaar en de scheidsrechter een hand en de aanvoerder van de gastvereniging mag raden in welke hand (op de rug) de scheidsrechter het fluitje heeft. Heeft de gastvereniging de juiste hand gekozen, dan trappen zij af en anders gaat de eerste aftrap naar Workum.
  • De wedstrijdduur is 2 x 20 minuten (F) dan wel 2 x 25 minuten (E).
  • Na afloop van de wedstrijd worden er penalties genomen. De score van de penalties wordt niet door de scheidsrechter bijgehouden.
  • De einduitslag van de wedstrijd moet direct na afloop in de bestuurskamer
    worden doorgegeven (er ligt een lijst met alle thuiswedstrijden).
  • Na afloop de gebruikte kleding weer terug hangen op de kapstokjes in de masageruimte / oude bestuurskamer.

Nog een paar tips: Een terugspeelbal naar de keeper mag in de handen gepakt worden. Er is geen strafschopgebied, dus moeilijk te bepalen wanneer het hands voor de keeper is. Mocht de scheidsrechter van mening zijn dat de keeper te ver vanaf het doel de bal in de handen pakt, dan kan dat de eerste keer met waarschuwing afgedaan worden. Het zijn tenslotte ook nog maar F-pupillen. Strafschoppen bij hoge uitzondering toekennen en in andere gevallen gebruik maken van vrije trappen. Gele en rode kaarten zijn in deze categorie niet aan de orde. Evenals buitenspel ook niet van toepassing is en er mag uiteraard worden door gewisseld. Mocht je behoefte hebben aan begeleiding bij je (eerste) wedstrijd, dan kan dat geregeld worden.