QVC 1 – Workum 1

Workum 1 pakt drie punten in Stavoren

Na de verloren derby tegen Oeverzwaluwen stond voor Workum afgelopen zaterdag opnieuw een derby op het programma. Dit keer mochten de Workumers het opnemen tegen het Staverse QVC. Waar de eerste competitiewedstrijd nog ietwat ongelukkig werd verloren, slaagden de roodhemden er zaterdag wel in om de eerste competitiezege van het seizoen te boeken. In Stavoren werd de thuisploeg met 0-2 aan de kant gezet.

Workum begon vrijwel ongewijzigd ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen Oeverzwaluwen. Rick Demmer was de enige wijziging in de basiself, hij verving de geblesseerde Nick van Manen. De intentie van de thuisploeg werd al snel duidelijk: met z’n allen verdedigen en hopen op een bevlieging van één van de twee spitsen. Fysiek geweld werd hierbij niet geschuwd. De Workumers konden niet echt een vuist maken aangezien het tempo aan de lage kant was. Het was aanvoerder Bandstra die in de eerste helft nog voor het meeste gevaar zorgde. Hij was het eindstation van een vlot lopende aanval, zijn schot werd echter gekeerd door de Staverse doelwachter. Na ruim een half uur spelen mocht de thuisploeg verder met 10 man. Een grove charge van achteren van spits Pluister werd door scheidsrechter Van der Wal bestraft met een terechte directe rode kaart. Een meevaller voor de Workumers, die de overtalsituatie in het restant van de eerste helft echter niet met een doelpunt konden belonen.

De tweede helft kregen de toeschouwers een zelfde spelbeeld voorgeschoteld. Workum speelde niet goed en wist het de thuisploeg niet echt moeilijk te maken. De 0-1 kwam dan ook min of meer uit de lucht vallen. Een rush van achterste man Ybema werd in de ogen van Van der Wal onrechtmatig gestuit, hetgeen resulteerde in een vrije bal op zo’n 20 meter van het doel. De prima genomen vrije trap van dezelfde Ybema werd gekeerd door de keeper van de thuisploeg. Spits Attema was er als de kippen bij om de afgeslagen bal met zijn linker in het dak van de goal te schieten. De uiterst onsportieve grensrechter van de thuisploeg probeerde de goal nog te laten afkeuren door (opnieuw) achteraf te vlaggen voor vermeend buitenspel. De prima leidende Van der Wal trapte hier echter niet in en keurde het doelpunt goed. Een opluchting voor de Workumers, die waarschijnlijk meer ruimte zouden krijgen om de wedstrijd rustig te kunnen uitspelen. Het tegendeel was echter waar. De thuisploeg werd nog opportunistischer, waar de Workumers niet echt raad mee wisten. Zo moest rechtsachter Hofman aan de noodrem trekken door de spits van de thuisploeg naar het gras te werken. Waar iedereen vreesde voor een rode kaart, hield de scheids het bij geel. Ook doelman Hartman kreeg de gele kaart getoond na een klein opstootje voor het Workum doel. Het grootste gevaar van QVC volgde een kwartier voor tijd toen een vrije trap op de lat uiteen spatte. Workum kwam goed weg en wist de score in de slotminuut van de wedstrijd zelfs te verdubbelen. De prima spelende Attema werd weggestuurd door Demmer. In de zestien werd hij gevloerd, met een strafschop als resultaat. Deze werd feilloos binnengeschoten door Ybema.

Zo beleefde Workum een ogenschijnlijk probleemloze middag in Stavoren. Het vertoonde spel geeft vooralsnog echter weinig reden tot al te veel optimisme. Volgende week staat opnieuw een uitwedstrijd op het programma. Om 14:30 uur wordt afgetrapt in en tegen Bant.