SDS 1 – Workum 1

Workum weet zich pas laat te belonen

Na de veelbesproken wedstrijd van vorige week thuis tegen QVC, was het zaterdag noodzakelijk om de drie punten mee te nemen naar Workum. Op het programma stond de uitwedstrijd tegen SDS uit Easterein. Nadat vorige week aangekondigd werd dat de wedstrijd om half vier zou beginnen, is uiteindelijk na overleg tussen beide ploegen toch besloten om de wedstrijd om half drie te laten starten.

Na de wedstrijd vorige week thuis tegen QVC, had trainer Hoekstra eigenlijk geen redenen om het elftal flink te wijzigen. Het veldspel was niet slecht, de doelpunten tegen kwamen voort uit persoonlijke foutjes en de arbiter wist persoonlijk de uitslag te bepalen. Dus de kopjes omhoog en op naar een nieuwe wedstrijd. De enige wijziging die doorgevoerd werd, was de terugkomst van Niels Bandstra achterin en dat ging ten koste van Ruben Ybema. De opstelling luidde: Berry Minnema; Sjerp Jan Hofman, Niels Bandstra, Jeffrey Groen; Mark Bandstra, Jordy Heeres, Tom Brandsma, Rick Demmer; Jurgen Buma, Meindert Attema, Harmen Hiemstra.

Om half 3 werd er voor het begin van de wedstrijd gefloten door de scheidsrechter en werd meteen duidelijk waarvoor Workum was gekomen: winst! Waar SDS wachtte op de counter, probeerde Workum het spel te maken. Er werd veel over de buitenkanten gevoetbald, om zo vanaf daar de actie te maken of spits Attema te bedienen. In de eerste helft leverde dit weinig uitgespeelde kansen op, maar wel vele corners en vrije trappen waaruit Workum niet wist te scoren. Alleen Heeres kon twee keer van buiten de 16 meter op het doel schieten van de thuisploeg, maar wist de bal niet in het net te krijgen. Op basis van het veldspel verdiende de Workummers zeker een voorsprong, maar zij wisten dit in de eerste 45 minuten niet af te dwingen.

In de rust werden dan ook twee wijzigingen doorgevoerd. Ruben Ybema kwam in het elftal voor Meindert Attema en Karst Jellesma verving Tom Brandsma. Op deze manier hoopte trainer Hoekstra het verdedigende SDS over de knie te krijgen.

Het spelbeeld veranderde niet in de tweede helft. Workum probeerde voetballend het gat te vinden in de gesloten verdediging van SDS en de thuisploeg hoopte op dat ene kansje dat genoeg kon zijn voor de winst. Workum wist al snel gevaarlijker worden dan in de eerste helft en dit leidde dan ook tot kleine kansjes voor de uitploeg. Nadat in de 75e minuut de laatste wissel werd ingezet, Gjerryt Hoekstra verving Sjerp Jan Hofman, werd het slotoffensief ingezet. Dit resulteerde al heel snel in een doelpunt, in de 79e minuut was het raak. Nadat SDS een voorzet van de rechterflank nog wist weg te koppen, kwam de bal voor de voeten van Jurgen Buma die hard raak schoot. De opluchting was groot, eindelijk de beloning. SDS wist hier weinig tegen over te zetten en dus was de voorsprong meer dan verdiend. Ook na het doelpunt veranderde er niks bij de thuisploeg en dus leek de wedstrijd dood te bloeden. Totdat er nog een vrije trap volgde op de rechterkant, na weer een overtreding op de goed spelende Hiemstra. Heeres ging achter de bal staan en bracht de bal hoog in. De zon stond zo dat de keeper van SDS verblind werd en de bal niet meer kon volgen. Op die manier belande de bal zonder aangeraakt te worden in het doel: 0-2!

Een dik verdiende overwinning voor de Workummers, die zaterdag de nummer 3 in de ranglijst Oudehaske ontvangen op Sportpark de Rolpeal.

Klik hier voor een fotoalbum van deze wedstrijd. Foto’s van Henk Bootsma