SVM 1 – Workum 1

Strijd in Marknesse om de bovenste plekken

Afgelopen zaterdag 27 november stond Workum 1 een lastige opgave te wachten tegen SVM. Om 14.30 uur mocht worden afgetrapt in de polder op het hoofdveld ‘Kees Hannema’ in Marknesse. Voor beide ploegen was dit een belangrijke wedstrijd om zodoende een grote slag te slaan bovenin de 3e klasse A. Met een gat van vier punten naar Workum op de tweede plek, was het voor SVM zaak om aan te haken en voor onze roodhemden een kans om de voorsprong uit te bouwen. Al voor de start dus een beladen middag en van beide kanten voldoende motivatie om te gaan voor de drie punten. Met als extra tintje dat de ex-trainer van Workum, Jan Venema, momenteel aan het roer staat bij SVM.

De twee ploegen begonnen meteen fel aan de wedstrijd. Met de hoge druk van beide zijden betekende dit niet meteen fraai voetbal. Ondanks de zoekende openingsfase van de kant van Workum ontstonden er wel enkele mogelijkheden. Maar door gebrek aan scherpte werd daarvan niet geprofiteerd.

In de twintigste minuut wist Workum zich onder de druk van SVM 1 uit te spelen. Na een goede steekbal vanuit het middenveld kwam Niels de Jong los van de verdediging. Hij werd echter naar de grond gewerkt binnen de zestienmeter. Dit resulteerde in een penalty die door Ruben Ybema kalm in de hoek werd geschoten: 0-1!

Tot de rust waren er kansen voor beide partijen. Een vrije trap randje strafschopgebied van Workum, verschillende geblokte schoten rond de zestienmeter van SVM, reddingen door de keeper van SVM op schoten en kopballen van onze roodhemden, maar helaas leidde dit allemaal niet tot doelpunten. Vlak voor de theepauze was er nog een grote kans op de gelijkmaker, maar deze aanval van SVM werd naast de goal geschoven. Al met al nog steeds volle spanning in de wedstrijd.

Aan het begin van de tweede helft was het spelbeeld niet veel gewijzigd. Wel kwam Workum 1 scherper de kleedkamer uit. In de 51ste minuut leek de 0-2 in het net te liggen, maar besloot de grensrechter de vlag tweemaal kort achter elkaar de lucht in te steken. De scheidsrechter ging daar in mee…. Toch zette Workum door en stond in de 53ste minuut alsnog de 0-2 op het scorebord. Reindert Miedema stuurde Niels de Jong met een fantastische pass richting de keeper van SVM en één-op-één werd de bal rustig het doel in gewerkt. De druk van Workum 1 bleef aanhouden en het team kreeg steeds meer de overhand tijdens de wedstrijd. De vele ruimtes die ontstonden, zorgden voor meerdere kansen. Maar met een definitieve klap de wedstrijd op slot gooien, lukte nog niet.

De laatste vijftien minuten werd het zelfs wat onrustig aan de kant van Workum 1 en verloren de elf mannen de grip op de wedstrijd. Waardoor SVM op het middenveld weer kans kreeg om tot voetballen te komen; veel meer dan dat werd het echter niet. Vlak voor het eindsignaal ontstond er nog wel een grote kans voor Workum. Jorrit Sjoerds wist in de kleine ruimte rond de zestienmeter van SVM twee man uit te spelen. Daardoor belandde de bal voor de voeten van Reindert Miedema. Die wist nog één man te passeren, kwam alleen op de keeper af en noteerde de eindstand van 0-3. Kort hierna floot de scheidsrechter af en konden beide teams na een koude middag in Marknesse onder de warme douche.

Belangrijke drie punten werden zo binnengehaald door Workum 1, om hiermee de voorsprong op SVM uit te bouwen. Het gat naar de nummer drie is geslagen en de achterstand op Sneek Wit Zwart is ongewijzigd. De strijd gaat hopelijk snel weer verder in de 3e klasse A. In principe staat op 4 december de thuiswedstrijd tegen Tonego op het programma. Toeschouwers zijn helaas nog niet toegestaan. Wellicht is de wedstrijd weer via de livestream van VV Workum te volgen.