Tonego 1 – Workum 1

Workum 1 kan weer niet winnen in Luttelgeest

Afgelopen zaterdag 12 oktober stond de wedstrijd tussen Tonego en Workum op het programma. Een duel zonder rijke historie met slechts zeven competitie-ontmoetingen die plaatsvonden in Luttelgeest. Workum had tot nog toe geen enkele keer de drie punten mee terug naar huis genomen (5x verloren, 2x gelijk). In voorgaande statistiek wilden de huidige staf en de selectie maar al te graag verandering brengen. Workum leek met 6 punten uit drie wedstrijden op het moment in betere vorm te verkeren dan de tegenstander. Tonego, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de 2e klasse, had slechts 3 punten weten te verzamelen.

De wedstrijd begon voor Workum verre van gepland. Na twee minuten werd de bal teruggespeeld op onze keeper. Deze gleed uit met de bal aan de voet. Hiervan profiteerde de spits van Tonego alert door de bal gemakkelijk binnen te tikken. En dus liep Workum meteen achter de feiten aan. Maar het elftal rechtte de rug en begon tot de 30ste minuut steeds vaker aan te dringen, met een aantal kansen tot gevolg. Verder dan een paar losse flodders richting het Tonego-doel leidde dit echter niet.

Door meer druk te zetten dwong Workum de tegenstander tot het spelen van de lange bal. Dat resulteerde in duels om de ‘tweede bal’. Workum won die duels steeds vaker en kwam wat meer in de wedstrijd. In deze fase had Workum meer recht op een doelpunt dan Tonego, dat probeerde onder de druk van Workum vandaan te counteren. Desondanks kon Workum zijn stempel nog niet op de wedstrijd drukken en ebde het initiatief weg in een wat onrustig laatste kwartier van de eerste helft. Het team ging aan de thee met een onfortuinlijke achterstand van 1-0.

Workum kwam als betere ploeg de kleedkamer uit en begon scherp aan de tweede helft. Het elftal probeerde door Tonego ‘heen te voetballen’, maar de tegenstander stond erg compact. Het was voor Workum zeer lastig om op deze regenachtige middag tot echt grote kansen te komen. Vervolgens ontstond er net als in de eerste helft een onrustige periode, waarbij de teams probeerden kansen te creëren door middel van lange ballen. Dat zorgde bij beide ploegen voor veel balverlies.

Dit veranderde toen in de 70ste minuut een goed genomen corner van Jordy Heeres door Gerlof Weitenberg in de verre hoek werd binnengekopt. De verdiende gelijkmaker was eindelijk daar en het elftal ging op zoek naar de winnende treffer. Men gaf met z’n allen flink wat gas bij. De thuisploeg had de volgende tien minuten geen antwoord op de nieuwe energie van Workum. Maar de laatste tien minuten van de wedstrijd haalde Tonego het tempo uit de wedstrijd door overtreding na overtreding te maken. Mede hierdoor bleef Workum steken op een 1-1 gelijkspel. Een uitslag waar Tonego gegarandeerd meer vrede mee had dan Workum 1, dat geen geschiedenis schreef en voor de achtste keer zonder winstpartij uit Luttelgeest mocht vertrekken.