VV Workum 80 jaar!

Hiep hiep hoera, we blazen vandaag 80 kaarsjes uit. VV Workum, de club waar we samen komen, het rood en wit dat ons verbindt. Onze ‘jierdei’ hadden we ons natuurlijk anders voorgesteld. Maar dat geldt voor veel verjaardagen de afgelopen tijd. En waarschijnlijk ook de komende periode. Een ieder die een jaartje ouder wordt, voelt dat gemis. En realiseert zich meteen dat er op dit moment in de wereld andere, vele malen belangrijkere zaken zijn.

Het is een prachtige zonnige dag, een schitterende dag om herinneringen op te halen. Over succesvolle carrières, minder succesvolle carrières, in de kiem gesmoorde carrières en noem het maar op. Overwinningen, kampioenschappen, derby’s die werden gespeeld in onze prachtige Sùdwesthoek. Maar ook verlies en teleurstelling, verloren titels, misgelopen promotie. Alles komt bij elkaar, mijmerend over 80 jaar VV Workum.

Die allereerste keer in de kleedkamer, net te grote voetbalschoenen, een hagelwit broekje en sowieso een te groot voetbalshirt. Maar wat gaf het, je mocht een wedstrijd spelen, de wei in. Man, wat rook dat gras lekker. En vanaf daar begon het allemaal. Het veld werd groter, net als de belangen. Er kwam een heuse scheidsrechter bij. En natuurlijk snapte die er geen reet van. Je werd groter, en sterker. Je groeide bijna uit je junioren jasje en mocht naar de senioren. Dat was me wel weer even wat. Tussen allemaal grote en ervaren mannen, die wel raad wisten met zo’n jonkie. Je zat stil in een hoekje in de kleedkamer, kijkend wat er op je af kwam. Maar ook dat veranderde, natuurlijk veranderde dat. Je veroverde je plekkie. Sommigen bij het vlaggenschip, sommigen een niveautje lager. Maar allemaal met liefde voor het voetbal, elke zaterdag weer. Al was het alleen maar om die derde helft te spelen. En tegenwoordig houdt het dan niet op. Je doet een stapje terug, het veld wordt weer kleiner. Je bent af en toe nog gemeen maar vooral sportief. Want het spelletje, daar draait het om. Uiteindelijk spreek je met je maten af om niet meer te rennen, en geen duels meer aan te gaan. Maar dat balletje blijft rondgaan, er is niets belangrijkers. Lekker naar de club, veters strikken en dat broekie en shirtje aan. Man, wat is het toch fijn om te voetballen!

Proost vandaag op onze verjaardag, de verjaardag van iedereen die bij VV Workum betrokken is of voelt. Proost met je naasten, zij die je dierbaar zijn. En proosten met zijn allen? Dat doen we later. Zeker weten!