Workum 1 – DWP 1

Valse start voor Workum 1

Afgelopen zaterdag stond voor Workum 1 de seizoensopening op het programma. Tegenstander deze wedstrijd was het altijd lastige DWP uit ‘Sint Jut’, de nummer 2 van vorige seizoen. Na een voorbereiding met wisselende resultaten (2 keer verlies en 1 keer winst in de bekercompetitie), kende de ambitieuze jonge ploeg helaas een valse start van de competitie: 1-2.

Trainer Hoekstra heeft t.o.v. vorig jaar het nodige aangepast in de formatie. Het hart van de verdediging bestaat uit Niels Bandstra en Tom Brandsma, terwijl Ruben Ybema het als centrumspits mag proberen. Rick Demmer is de nieuwe ‘nummer 10’, ondersteund door Jordy Heeres en Mark Bandstra. Nieuwelingen Harmen Hiemstra op de linksbuitenpositie en Berry Minnema in het doel lijken inmiddels een basisplaats te hebben veroverd. Nadat pupil van de week Sem Haanstra de aftrap had genomen en het goede voorbeeld gaf door de bal achter de DWP doelwachter tegen de touwen te schieten, kon seizoen 2015-2016 beginnen.

Het begin van de wedstrijd was voor de roodhemden. Spits Ybema kwam al in de eerste minuut in scoringspositie, hij punterde de bal met zijn chocoladebeen echter over het doel van de gasten. Het was al snel duidelijk dat de heren uit Sint Johannesga niet voor het fraaie combinatiespel naar Workum waren afgereisd. Men hanteerde veelvuldig de lange bal en vertrouwde op de snelheid van spits Holtrop. De gasten werden na 10 minuten spelen echter door de thuisploeg in de wedstrijd geholpen. Onhandig uitverdedigen van keeper Minnema leidde ertoe dat dezelfde Minnema de spits van de gasten moest vloeren binnen de 16: penalty. Routinier Sjoerd Koopmans leek dit cadeautje te missen, zijn inzet belandde op de paal. Via de kluts kwam de bal echter weer voor zijn voeten, waarna hij de 0-1 kon aantekenen. Een flinke domper voor de Workumers, die zich echter van de wijs lieten brengen. Rick Demmer werd regelmatig in stelling gebracht, waarna vooral Jurgen Buma vanaf de rechterkant voor gevaar zorgde. De Workum defensie moest alert blijven bij de tegenstoten van de gasten, die halverwege de eerste helft hun voorsprong verdubbelden. Een uittrap van de Workum keeper kwam niet ver genoeg, waarbij het Workum middenveld de tweede bal niet wist te winnen. De overtalsituatie werd door DWP goed uitgespeeld, waarna Anton Holtrop van dichtbij de bal binnen kon werken. Het restant van de eerste helft leidde tot de nodige Workum mogelijkheden op de aansluitingstreffer. Heeres, Demmer, Buma en Ybema hadden het vizier helaas nog niet op scherp staan, waarna de ploegen met een 0-2 ruststand aan de thee mochten. Noemenswaardig was overigens nog wel een moment in het strafschopgebied waar de leidsman van deze middag spits Ybema de gele kaart toonde na een vermeende ‘schwalbe’.

De tweede helft eenzelfde spelbeeld. Een dominant Workum tegen een verdedigend DWP, dat het nu tegen de wind in moest proberen. Het voetbal speelde zicht deze helft vrijwel alleen op de helft van de gasten af, die het veld zo compact mogelijk hielden. De thuisploeg kwam er enkele keren goed doorheen, zonder dat dit tot grote kansen leidde. Wanneer het wel een kans dreigde te worden, werd het tot grote ergernis van de Workumers en het aanwezige publiek afgevlagd door de grensrechter. De Workum defensie had de zaakjes de tweede helft wel goed voor elkaar, aangezien de groenhemden welgeteld één maal op het doel wisten te schieten. Aan de andere kant ging de thuisploeg steeds meer de lange bal hanteren, hetgeen DWP in de kaart speelde. De vele corners zorgden nauwelijks voor gevaar en de wedstrijd dreigde als een nachtkaars uit te gaan. In de 88e minuut was daar toch nog een opleving toen Ybema voor de 1-2 zorgde. Een vlot lopende aanval door de midden dreigde opnieuw te worden afgevlagd. De scheidsrechter had echter besloten om de situatie zelf te beoordelen en liet doorvoetballen, Jordy Heeres bleek niet zelfzuchtig en schonk het doelpunt aan de Workum spits. De laatste minuten een alles-of-niets offensief van de thuisploeg, waarbij zelfs keeper Minnema zich in vijandelijk strafschopgebied vertoonde. Een verwoestende uithaal van Buma was het laatste wapenfeit van de wedstrijd. De prima keepende doelman van de gasten wist de bal uit het doel te ranselen, waarna de wedstrijd in 1-2 eindigde.

Een teleurstellend resultaat, waarbij we echter genoeg aanknopingspunten hebben gezien waaruit blijkt dat deze ploeg tot meer in staat is. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen SC Berlikum op het programma, aftrap 14:30 uur.