Workum 1- Heerenveense Boys 1

Een spectaculaire pot voetbal

Na een voetballoos weekend stond voor het vlaggenschip van voetbalvereniging Workum zaterdag 2 maart jl. de thuiswedstrijd tegen directe concurrent Heerenveense Boys op het programma. De uitwedstrijd werd destijds nipt met 2-1 verloren. Elftalleider Simon Wiersma vierde afgelopen zaterdag zijn verjaardag; genoeg redenen om de 3 punten in eigen huis te houden. Maar dat lukte helaas niet, want het werd deze keer 3-3.
Trainer Jan Venema stuurde zaterdagmiddag de volgende elf heren de kunstmatige wei in: Jelmer Dijkstra, Bastiaan Beintema, Sander Buma, Gerlof Weitenberg, Harmen Hiemstra, Mark Bandstra, Jordy Heeres, Remco Kuipers, Reindert Miedema, Rick Demmer en Ytzen Pieter Bosje. De bank werd warm gehouden door Pieter Theo Weitenberg, Jouke Postma en Erik Pluister.

Pupil van de week Jorn van Kalsbeek gaf voor aanvang van de wedstrijd het goede voorbeeld door vanaf de aftrap door de defensie van Heerenveense Boys te slalommen en vervolgens onberispelijk raak te schieten. Om klokslag 3 uur blies scheidsrechter Schuurman voor het begin van de wedstrijd. Heerenveense Boys nam vrijwel meteen het initiatief en drong de Workumers terug op eigen helft. De ploeg van oud-Workum trainer Tonnie Kerstma combineerde makkelijk, maar creëerde daaruit in het eerste kwart van de wedstrijd geen kansen. Van de kant van Workum was het wel meteen raak. Na een dik kwartier vond Gerlof Weitenberg met een uitstekende dieptepass Remco Kuipers, die zich vervolgens knap vrij draaide en vanuit het zestienmetergebied het doel zocht. Zijn inzet werd door de Heerenveense doelman gekeerd, maar het Workumer fantoom Ytzen Pieter Bosje was er als de kippen bij om de rebound tegen het net te werken.

Lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten. Een kleine 10 minuten later werd op het middenveld ietwat knullig balverlies geleden en na een razendsnelle omschakeling lag de bal binnen een paar tellen achter Jelmer Dijkstra. Het spelbeeld van het eerste kwart van de wedstrijd bleef gehandhaafd; de gasten dicteerden het spel en Workum probeerde middels snelle counters gevaarlijk te worden. Op het half uur wierp de Workumer tactiek zijn vruchten af toen Rick Demmer aan de rechterkant gelanceerd werd. Zijn voorzet werd vakkundig afgerond door de Hylper hinde Remco Kuipers, die daarmee zijn zevende seizoentreffer liet aantekenen en Workum weer op voorsprong zette. Deze stand bleef tot aan het rustsignaal op het scorebord staan, ondanks enkele kleine kansjes over en weer.

Workum moest in de rust noodgedwongen wisselen, omdat Sander Buma niet verder bleek te kunnen. Reinder Miedemam nam zijn plek centraal achterin over en Pieter Theo Weitenberg kwam op de linkshalfpositie te spelen. Ook Heerenveense Boys bracht een frisse kracht in de persoon van een minstens 2 meter lange spits. De gasten hadden nog altijd het beste van het spel, maar Workum bleek deze middag uiterst efficiënt. Wederom kon Remco Kuipers scoren op aangeven van Rick Demmer; 3-1 na 52 minuten voetballen en geen vuiltje aan de lucht voor de rood-witten. De boys uit Heerenveen konden geen vuist maken tegen de Workumer afweer. En mede door het soms twijfelachtige optreden van de scheidsrechter begonnen bij hen de frustraties zowel in als langs het veld op te lopen. Meester aangever Rick Demmer kreeg zelf nog een beste kans om de voorsprong uit te breiden, maar kwam helaas net te kort om de bal over de keeper heen te wippen. Kort hierna werd hij vervangen door Erik Pluister, die na lang blessureleed zijn rentree mocht maken. Even later kwam Jouke Postma de moegestreden Ytzen Pieter Bosje vervangen.

Met nog zo’n 10 minuten op de klok brak Workum nogmaals gevaarlijk door aan de rechterkant. Een prima voorzet van Jouke Postma werd bij de tweede paal ineens vanuit de lucht vol op de slof genomen door Erik Pluister, maar helaas voor hem spatte zijn inzet uiteen op de deklat. Heerenveense Boys had intussen aanvallend de bakens wat verzet en kon nog geen minuut later de aansluitingstreffer bijschrijven, toen een lage voorzet vanaf links de Workumer verdediging uiteenreet en bij de tweede paal tot doelpunt gepromoveerd werd. Dit doelpunt werkte als doping voor de gasten en, naar later bleek, verdoving voor de gastheren.

Nog geen 5 minuten erna was de stand weer in evenwicht, toen Heerenveense Boys uit bijna een identieke situatie over links aanviel. De eerste inzet kon nog gekeerd worden, maar het verzilveren van de rebound was een koud kunstje voor de rechtsbuiten.

Na het verstrijken van de officiële speeltijd leken de Feansters zelfs nog de winst te grijpen. Maar de arbiter schoot de Workumers te hulp en keurde de treffer na overleg met assistent-scheidsrechter Freek van Onna af wegens buitenspel, tot grote woede van heel Heerenveense Boys. Trainer Kerstma moest achter de hekken plaatsnemen en zag Erik Pluister in de vierde en laatste minuut van de blessuretijd bijna nog de winst stelen. Zijn geplaatste kopbal ging helaas langs de verkeerde kant van de paal en zo leverde deze spectaculaire wedstrijd geen winnaar op.

Zaterdag staat de uitwedstrijd tegen NOK op het programma, aanvang 15.00 uur in Oudemirdum.