Workum 1 – Oeverzwaluwen 1

Spektakelstuk in derby

Na een week rust te hebben gehad vanwege een tussentijds bekerprogramma, stond er voor de mannen van Jente Bootsma een prachtig ‘affiche’ op de rol. Namelijk dé derby tussen VV Workum 1 en Oeverzwaluwen 1 uit het nabijgelegen Koudum. Altijd een speciale, maar zeker ook een beladen wedstrijd. Helaas geen vertrouwde volle zijlijnen vanwege de reeds aangekondigde maatregelen, maar gelukkig was de wedstrijd voor de trouwe supporter zaterdag jongstleden toch te volgen via een livestream op Facebook.

Om 15.00 uur precies werd er na het fluitsignaal van scheidsrechter de heer Wenting afgetrapt. Al snel was duidelijk dat er twee getergde teams aan de aftrap stonden. Na 2 minuten werd oud-sweltsje Eise Feenstra diep gestuurd, waardoor een vrije doortocht richting de goal van Oeverzwaluwen een feit leek. Ware het niet dat hij op zijn broertje Wiebe Feenstra stuitte. Een mooi begin van wat een prachtige middag zou gaan worden. Beide teams tastten af, waardoor de eerste 10 minuten zich voornamelijk op het middenveld afspeelden en er veelal werd gestreden voor de tweede bal.

Oeverzwaluwen wist Workum 1 de opbouw goed onmogelijk te maken, doordat het centrum dicht gehouden werd. Daarnaast zetten zij op momenten flink druk. Na een tactische omzetting kreeg Workum meer grip op de wedstrijd. Dit resulteerde in een aantal kleine kansen, onder andere van Jorrit Sjoerds. Hij vond door het centrum een doortocht, maar schoot de bal net over. En Jorrit Miedema kwam één op één met de keeper, maar speelde de bal net te ver vooruit. Hierdoor kon de goalie makkelijk de bal pakken. Andersom was het routinier Elmer Laagland van Oeverzwaluwen die met een lob in de verre hoek probeerde doelverdediger Theo Nota te verschalken. Uiteraard stond Theo zoals gebruikelijk goed opgesteld en wist hij deze doelpoging onschadelijk te maken.

Na meer en meer aandringen van Workum 1 kwam de ploeg in de 30ste minuut op een verdiende 1-0 voorsprong. Een goede lange bal van Mark Bandstra op de diep bewegende Jorrit Sjoerds kwam in de kluts bij Jorrit Miedema terecht. Oog-in-oog met de keeper verzuimde hij deze keer niet en schoot de bal in de korte hoek: 1-0!

Workum bleef aandringen en behield het balbezit. Omdat de keeper van Oeverzwaluwen de bal in de handen pakte na een foute terugspeelbal door een verdediger, kreeg Workum 1 een indirecte vrije trap op de achterlijn van Oeverzwaluwen. Na een tikje breed van Jorrit Miedema op Niels Bandstra schoot laatstgenoemde hard op de paal. Toch was het diezelfde Niels die op slag van rust de score wist te verdubbelen. Uit een goed getrapte corner van Jorrit Miedema was uiteindelijk hij het die de bal binnenkopte. Een goede opsteker voor de Workumer mannen!

In de rust werd Stijn de Vries, die aan het einde van de eerste helft hard in aanraking kwam met een speler van Oeverzwaluwen, gewisseld voor Jeffrey Groen. De eerste kans in de tweede helft was voor Eise Feenstra die zijn oude ploeg nog meer pijn kon doen. Helaas ging zijn schot net over. Ook Oeverzwaluwen wist er nog een keer door heen te komen en zag een schot van Robin de Boer over het Workumer doel vliegen.

In de 53ste minuut was het Workum dat de 3-0 op het scorebord wist te zetten. Na een prima aanval kwam de bal voor de voeten van de goed spelende Niels de Jong. Die aarzelde niet en schoot de bal met een schuiver naast de keeper in de verre hoek. Hiermee leek de buit al zo goed als zeker binnen.

Nadat spits Jorrit Miedema net buiten de zestienmeter geraakt werd door de keeper van Oeverzwaluwen, mocht Ruben Ybema na een periode van blessureleed in de 60ste minuut zijn rentree maken. Uit de nare overtreding kwam nog een vrije trap voort voor Workum 1. Zwagers Niels Bandstra en Reindert Miedema stonden achter de bal. Reindert nam de vrije trap, maar schoot eerst in de muur. De bal stuitte vanuit de rebound op en Miedema twijfelde in tweede instantie niet. Met een prachtige volley wist hij de bal in goal te werken, 4-0!

Dit gaf de technische staf de ruimte om ook bepaalde spelers rust te gunnen en de goed bezette bank te belonen met minuten. Zo kwam JO19-speler Jaldert Sjoerds in het veld voor Reindert Miedema. Een invalbeurt om nooit meer te vergeten, maar hier komen we later op terug. In de 80ste minuut kwam Workum 1 op een 5-0 voorsprong, na een mooie aanval waarbij Niels de Jong doorkwam op de rechterkant en spits Ruben Ybema wist te bedienen. De spits aarzelde niet en schoot de bal van dichtbij genadeloos binnen.

In de 81ste minuut werden Niels de Jong en Tom Brandsma verdienstelijk gewisseld voor Dennis Hoekstra en JO19-speler Sem Visser. Het was Dennis Hoekstra die zijn invalbeurt beloond zag worden met een doelpunt. Na een goede aanval wist Eise Feenstra bijna de keeper te verrassen, maar de bal smoorde na tussenkomst van de goalie. Dennis Hoekstra was er als de kippen bij en werkte de bal alsnog in het doel: 6-0. Om deze prachtige middag compleet te maken was het JO19-speler Jaldert Sjoerds die zijn vader achternaging en de 7-0 op het scorebord zette. Een goede aanval van Workum 1 eindigde bij hem en hij schoot de bal langs de binnenkant van de paal in de korte hoek.

Al met al een prachtige middag waarbij de goede reeks voortgezet werd en hopelijk nog lang zal aanhouden. Workum 1 behoudt dan ook de koppositie, waarbij vermeld moet worden dat concurrent Sneek Wit Zwart één wedstrijd minder gespeeld heeft. Komende dinsdag spelen zij deze wedstrijd in Easterein tegen SDS. Na afloop van de wedstrijd kan er bepaald worden wie de eerste periode van de 3e klasse A gewonnen heeft. Al laten we het hier als ploeg uiteraard niet van af hangen en zal er ook volgende week zaterdag tegen SVM Marknesse, de ploeg van voormalig Workum 1-trainer Jan Venema, gestreden worden voor 3 punten.

Het feest was helemaal compleet toen er na afloop op het veld door bestuursleden André Visser en Klaas Haanstra bekend werd gemaakt dat Jente Bootsma ook komend seizoen 2022/2023 trainer zal zijn van de A-selectie. Hierdoor wordt de continuïteit in de ontwikkeling van het team zeker gewaarborgd!