Workum 1 – Oudehaske 1

Het is zaterdag 16 oktober 2016 als het vlaggenschip van de plaatselijke vv weer in actie moet komen. Ditmaal staat de thuiswedstrijd tegen Oudehaske op het programma. Het belooft een middag te worden met veel doelpunten. Want zoals u misschien wel weet heeft Oudehaske vorige week met ruime cijfers van NOK gewonnen. De keeper van Nijemirdum Oudemirdum Kombinatie mocht maar liefst acht keer de bal uit zijn netje vissen. Wat vandaag misschien ook nog meetelt is dat Workum de periode titel in de wacht kan slepen. Dan moeten er sowieso drie punten worden gepakt en ook de concurrent Willemsoord zal de wedstrijd tegen De Griffioen moet verliezen. Rond half drie fluit de arbiter op zijn fluit en mag Workum de aftrap verzorgen. Dat de spelers van ons 1e elftal het zwaar hebben in het eerste half uur van de wedstrijd ziet het publiek ook, wat weer massaal is op komen dagen om weer van een mooie pot voetbal te genieten. Na zo’n twintig minuten spelen krijgen de bezoekers uit Oudehaske een corner. Onze keeper kan helaas geen grip op de bal krijgen waardoor deze uit zijn handen glipt en toevallig terecht komt bij een speler van de tegenpartij, dat resulteerde in een 0-1 voor Oudehaske. Zeven minuten later slaat het noodlot alweer toe. Ditmaal wordt er slordig bal verlies geleden door Jan Hofman op het middenveld. De spits van Oudehaske gaat er met de bal vandoor en omspeelt vervolgens de keeper, Jeffrey Groen probeert nog met een uiterste poging de bal van de doellijn te glijden maar helaas de bal ligt al in het netje. Het publiek rond het veld begint een beetje te morren en geregeld hoor je zinnen als “Warkum is wer net skerp út de startblokken kaam” en “Werom moatte se no altiid achter komme te stean foar dat de knop wer om giet”. Maar gelukkig hoeft het publiek niet lang te wachten voor een sprankeltje hoop voor Workum. Want in de 42’ minuut heeft Ruben Ybema de bal rond de middenlijn en zoekt hij Rein Attema, deze wordt bereikt door een splijtende pass door de defensie van Oudehaske. Ruben Ybema loopt door en krijgt de bal vervolgens weer terug van Rein Attema en schiet dan, met links in één keer hard en geplaatst, de bal in de verre hoek. De mensen langs lijn beginnen alweer te denken aan de memorabele wedstrijd van een paar weken geleden tegen Heeg. Waarbij het 1e ook met 0-2 achter kwam te staan en vervolgens wisten ze toen de 3 punten ook nog thuis te houden. Zou het nu weer zo’n wedstrijd zijn? na 45 minuten gespeeld te hebben staat het 1-2 voor de Oudeshaskenaren. De thee werd deze wedstrijd verzorgd door Jurgen Buma en Nick van Manen. Workum komt heel fris uit de kleedkamer, zou dat door de thee komen? In ieder geval spelen de roodwitten weer hun vertrouwde spel. Door een venijnig balletje van Rick Demmer komt Jan Hofman aan de bal, deze zet het op het sprinten en legt zo de hele verdediging van Oudehaske in de luren. Hij komt 1 op 1 met de keeper en het lijkt er op dat de uitgekomen keeper de bal gaat tegenhouden. Maar Jan Hofman kan de bal nog net met links op mooie wijze over de keeper heen liften waardoor er 2-2 op het scorebord komt te staan. De supporters in Workum beginnen er weer helemaal in te geloven. De mensen voelen het, er zit een Heeg 2.0 aan te komen. Twee minuten later krijgt Workum een vrije trap, deze wordt voor geslingerd richting de tweede paal. Vervolgens wordt de bal voor gekopt en tracht Rick Demmer de bal te schieten, helaas mist hij de bal volkomen. Gelukkig staat daar achter nog Rein Attema, hij staat om zo’n zes meter van het doel, hij raakt bal vol op zijn wreef en schiet de bal mijlen ver over. Dat was de kans om misschien wel de genade knap uit te delen. We naderen de laatste tien minuten van de wedstrijd en Oudehaske krijgt door een paar foutjes van de Workumse verdediging een grote kans op de 2-3. De speler van Oudehaske zoekt Pieter Theo Weitenberg op, en met een aardige lichaamsschijnbeweging wordt Pieter Theo op het verkeerde been gezet. De aanvaller van Oudehaske schiet de bal vervolgens hard en laag in de verre hoek. Zou Workum dan alsnog van de koude kermis thuis komen? Het antwoord is nee! Een minuut later krijgen onze spelers een vrije trap, de bal ligt op een fantastische positie. Rick Demmer en Ruben Ybema staan met zijn tweeën achter de bal. Iedereen verwachtte dat Rick de bal zou gaan nemen want die ligt ideaal voor een rechtspoot. De meeste supporters bleken achteraf fout te zitten want Ruben Ybema schiet de bal pardoes in het net. De keeper op het verkeerde been gezet en de 3-3 staat op het scorebord . Dan breken er nog een paar spannende minuten aan. Sommige fans houden het niet meer. En na een paar zenuwslopende minuten fluit de scheidsrechter af. Na 90 minuten staat er 3-3 op het scoreformulier van de arbiter. Een terechte uitslag na een fantastische pot voetbal waar menig fan van heeft kunnen en mogen genieten. Tijdens de wedstrijd was er nog een reden om te genieten want zo nu en dan kwam de tussenstand van Oeverzwaluwen weer voorbij. Koudum stond op een gegeven moment zelf 0-5 achter en daar kunnen wij Workumers toch echt wel van genieten. Willemsoord verloor overigens de wedstrijd tegen De Griffioen maar omdat Workum niet de volle buit heeft gepakt wordt de periodetitel in de eerst volgende competitie wedstrijd beslist. Ondanks het punt verlies staat de vv nog steeds bovenaan in de 3e klasse A. Aankomende zaterdag wordt er in en tegen Balk gespeeld dit is een wedstrijd in het bekertoernooi. De 3e klasse A zal op 29 oktober weer starten, Workum speelt dan uit tegen het geplaagde NOK.
Oant sjen.