Workum 1 – SC Berlikum 1

VV Workum weet thuis eindelijk weer eens te winnen

Het elftal van Jan Venema mocht zaterdag 16 maart aantreden tegen SC Berlikum. Op een winderig sportpark werd er vijftien minuten later dan gepland afgetrapt in Workum. De wedstrijd in Berlikum wonnen de rood-witten eenvoudig. Ook deze zaterdag werd er niks minder dan drie punten verwacht voor de thuisploeg. Maar dat is de laatste tijd in thuiswedstrijden niet vanzelfsprekend. De meest recente overwinning in Workum dateerde alweer van 24 november. Daarna werd er viermaal gelijk gespeeld in eigen huis.

De wedstrijd begon voortvarend, want na 7 minuten wist Workum de score al te openen. De eerste gevaarlijke aanval eindigde bij Reindert Miedema die zijn inzet nog gekeerd zag worden. In de rebound was Rick Demmer er snel bij om koeltjes de 1-0 binnen te schuiven. Zou het dan een middag worden waarin het thuispubliek eindelijk weer eens getrakteerd wordt op een ruime overwinning? Aan deze illusie kwam twee minuten later alweer een abrupt einde. Een vrije trap van Berlikum werd bij de tweede paal teruggelegd. Vervolgens tekende de geheel vrijstaande Patrick Nauta van dichtbij de gelijkmaker aan. Hoe hij zo vrij kon staan, is tot op heden nog steeds een raadsel. Het zogeheten ‘bal watching’ speelt hierbij wellicht een rol. Maar Workum rechtte de rug en probeerde in deze rommelige wedstrijd door middel van snelle uitbraken gevaarlijk te worden. In de twintigste minuut kreeg Erik Pluister door goed doorzetten een schietkans. Helaas miste het schot kracht om doeltreffend te zijn. Verder kwam Berlikum er af en toe uit met voorzetten vanaf de zijkant. Maar hiermee konden zij de keeper van Workum niet echt aan het werk zetten.
In de 33ste minuut resulteerde een snelle uitbraak van Workum in weer een voorsprong. Omdat de verdediger van Berlikum te laat stapte, kon Pluister met een slim balletje Jordy Heeres vrij op de goal af sturen. Heeres bleef rustig en had de meelopende Demmer gezien. Door op het juiste moment de bal breed te leggen, was de keeper van Berlikum gezien en kon Demmer eenvoudig zijn tweede van de middag maken. De 2-1 was ook tevens de ruststand.
Waarschijnlijk zullen een aantal toeschouwers die nog aan de koffie zaten de 2-2 hebben gemist. Want direct na rust kon een corner voor Berlikum opnieuw worden ingebracht. Hier wist verdediger Frederik van der Mey wel raad mee. Waar eerst de lat nog redding bracht, kon in de rebound diezelfde Van der Mey de 2-2 aantekenen. Zo wist Berlikum zich voor de tweede keer langszij te knokken. De tweede helft waren de ploegen wat meer aan elkaar gewaagd. Met lange ballen probeerde Berlikum gevaar te stichten. Hierdoor ontstond er nog meer ruimte voor Workum om in de omschakeling wat te doen. Het was de thuisploeg er alles aan gelegen om de drie punten te pakken. Hier kreeg het ook wel een aantal mogelijkheden voor. Maar de schoten werden of geblokt of gingen net naast. In de 67ste minuut werd Pluister vervangen voor Ytzen Pieter Bosje. Deze wissel zorgde ervoor dat Workum nog meer de diepe bal ging spelen om de ruimte achter de verdediging te benutten. Toch viel de goal niet uit een omschakeling, maar uit een goed opgebouwde aanval. Een kwartier voor tijd werd de bal over de rechterkant weggestoken. Door een slim overstapje van Mark Bandstra kon Bastiaan Beintema de voorzet geven. Hieruit kopte de net ingevallen Bosje tussen twee man in knap de 3-2 binnen. Zo kwam Workum een kwartier voor tijd wederom op voorsprong.
De slotfase was zeer rommelig en dat was mede door het warrige fluiten van de scheidsrechter. Maar echt in gevaar kwam Workum niet meer. Wel waren er voor de thuisploeg nog een aantal mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Dit lukte echter niet meer en dus floot de scheidsrechter af bij een 3-2 eindstand. Weer drie belangrijke punten voor Workum in de strijd om een plekje in de top vier, wat naar alle waarschijnlijkheid recht geeft op nacompetitie.