Workum 1 – Scharnegoutum 1

Onnodige nederlaag Workum 1

Afgelopen zaterdag speelde Workum 1 de thuiswedstrijd tegen Scharnegoutum. Workum won destijds voor de winterstop enigszins geflatteerd de uitwedstrijd met 1-4. Bij winst zou de ploeg van Jan Venema afstand kunnen nemen van de tegenstander, aangezien Scharnegoutum drie punten minder had dan de thuisclub. Workum begon in de volgende opstelling aan deze topper in de 3e klasse A: Jelmer op doel, achterin Bastiaan, Gerlof, Niels en Harmen, het middenveld met Mark, Reindert en Sander en voorin met Jordy, Eric en Rick. Wissels waren Ytzen Pieter, Jeffrey en Remco.

Workum startte de wedstrijd prima en had na een kleine zeven minuten al met 2-0 voor moeten staan. Eerst was het aanvoerder Jordy Heeres die een bal van Scharnegoutum onderschepte en Rick Demmer in stelling bracht. De topschutter van Workum kreeg de bal echter net niet lekker mee om af te ronden. Enkele minuten later was het opnieuw datzelfde duo; een prima steekpass van Jordy die Rick 1-op-1 met de keeper zette. De met buitenkant voet geschoten bal miste de juiste richting en via de buitenkant paal ging de bal naast. Workum vergat zichzelf, zoals wel vaker dit seizoen, te belonen met een doelpunt.

Toch was het de thuisclub die meer dan verdiend op voorsprong kwam. Een prima aanval over de linkerkant kwam bij Rick Demmer en hij zag Jordy Heeres bij de tweede paal vrijstaan. Een koud kunstje voor de aanvoerder van Workum om de bal binnen te koppen en Workum verdiend op voorsprong te zetten. Binnen vijf minuten was het ook alweer gelijk. Scharnegoutum onderschepte een bal op het middenveld en werd via de rechterkant gevaarlijk. De strakke voorzet werd binnen getikt en zo kwamen de gasten op gelijke hoogte. Hierna was Workum het even kwijt en vergat het te doen waar men goed in is, namelijk voetballen.

In de rust besloot trainer Jan Venema om een wissel door te voeren. Harmen Hiemstra werd vervangen door Jeffrey Groen. Workum begon furieus aan de tweede helft en zette veel druk naar voren, waardoor Scharnegoutum genoodzaakt was vaak de lange bal te spelen. Dit resulteerde al snel in een 2-1 voorsprong voor Workum. Een prima actie van Rick Demmer kwam uiteindelijk bij Reindert Miedema en hij liet de keeper van Scharnegoutum voor de 2e keer kansloos. Workum ging door en kreeg nog een aantal prima mogelijkheden om de score verder uit te breiden. Maar Jeffrey Groen en Jordy Heeres kregen het leer niet langs de doelman van de tegenstander.

Geheel tegen de verhouding in kwam Scharnegoutum op een 2-2 tussenstand. En opnieuw was het de thuisploeg zelf die daar min of meer verantwoordelijk voor was. Een foute terugspeelbal van Jeffrey werd uiteindelijk via de rechterkant voor gebracht. Een van de aanvallers van de gasten schoot de bal met een grote boog over doelman Jelmer Dijkstra en een drietal verdedigers heen. Hierna werden Remco Kuipers en Ytsen Pieter Bosje ingebracht voor Sander Buma, die in zijn laatste actie nog een gele kaart ontving, en Bastiaan Beintema. Workum moest weer van voren af aan beginnen en onder aanvoering van de sterk spelende gebroeders Bandstra werd opnieuw de aanval gezocht. Workum kreeg nog een paar kleine kansen, maar wist niet meer tot scoren te komen.

Tegen alle verwachtingen in kwam Scharnegoutum zelfs nog op een 2-3 voorsprong. Een corner werd bij de eerste paal binnen gekopt. De gasten zodoende zeer gelukkig door een onverwachte overwinning en Workum met een kater achterlatend. Een erg zure en onnodige nederlaag voor de ploeg van Jan Venema. Grote delen van de wedstrijd de baas op het veld met prima voetbal, maar uiteindelijk met een 2-3 nederlaag worden afgestraft. Volgende week wacht de derby tegen Oeverzwaluwen. Tijd voor revanche.