Workum 2 – ONS 3

Zaterdag 12 september de eerste wedstrijd om het echie voor it Twadde. Germ en Rients hadden iets belangrijkers dan voetbal op zaterdag gepland, maar Jan Wietse (door Arend liefkozend Wietse genoemd) was er om ons uit de brand te helpen.
Tegenstander vandaag was ONS BOSO Sneek 3. Hoeveel afkortingen kest brúke… Volgens de schrijver dezes stukje staat het voor Oranje Nassau Sneek Bútenadem Of Stroffelje Ofsu Sneek 3. In ieder geval, om half drie blies scheids Marcel op z’n fluit en gingen we los. Het bleek dat die ouwe rotten van OBS3 nog wel een aardig balletje konden raken en wij moesten er een beetje inkomen. Sander had blijkbaar vooraf al materiaalpech ingecalculeerd want z’n rechterkicks – van origine geel van kleur – was bijna geheel wit van de tape. Dat je dan de bal heel anders raakt daar kwam Sander al gauw achter want de ene na de andere crosspass kwam niet aan. Gelukkig wisten de spitsen van BOSO ook niet wat hun overkwam en zo leken we met de brilstand op het bord op het bakje thee af te stevenen. En opeens was daar een diepe bal die precies tussen de laatste linie van ONS en hun keeper inviel. Een gemeen duwtje van Smeding veroorzaakte een klapper van jewelste tussen een verdediger en de keeper, waardoor Gerben de bal zo mee kon nemen en ongehinderd bijna vanaf de achterlijn met z’n gouden linker de 1-0 binnenschoof. Protesten van Botse Of Seure Ofsu alom, maar scheids Marcel was onvermurwbaar en wees naar de middenstip. Toen duurde het nog wel een kwartier voordat de slachtoffers weer waren opgelapt, dus even één klein tikkie van Steve en we konden eindelijk aan de thee.
Ria en Hetty waren niet zuinig geweest met de suiker, mooi dat de hele vereniging zo met ons meeleeft, want zo hadden we natuurlijk weer genoeg energie om de overwinning in de tweede helft over de streep te trekken.
Helaas liep het allemaal even anders. Ondanks de tactische aanwijzingen van de Eagle was het toch OBS dat beter uit de startblokken kwam en binnen no-time lag de gelijkmaker al achter Jelmer, die in nog slower motion als de bal naar de hoek ging. En ondanks dat het stralend mooi weer was, vielen we daarna van de regen in de drup. Eerst had v/d Poel zich dusdanig het vuur uit de sloffen gerend dat z’n veters gaar waren en daarna wanhopig om een schoenenpitstop riep. Daarna stonden we achterin even niet goed en kon Steve met een bekeken baltsie het hoofd van krullekop Hidde bereiken, die al minstens een minuut vogeltsievrij bij de tweede paal stond te wachten, 1-2 achter dus.
Gelukkig had Erik de veters wel goed vast dus hij mocht voor Dennis Poel invallen, tot verbazing van Sander. Even later was Lammert uitgekeken op de vrouwelijke supportersschare van de Snekers en hij kwam Smeding vervangen. Hereboer Pieter dacht met een niet zo hele strakke breedtepass (horizontaal voor de kenners) Eusie te kunnen bereiken, maar daar dacht de geblokte verse spits – volgens ons ex-TOP maar we kennen ‘m niet bij naam – van BOSO anders over en hij zette Steve 1 op 1 met Jelmer, die het tij ook niet kon keren, waardoor de 1-3 op het werkende (!!) scorebord kwam.
Eindelijk mocht dan Sander naar de kant en voor hem kwam A-junior Damon in het veld. We kunnen alle voetbalcliché’s wel van stal halen over wat er de laatste 10 minuten moest gebeuren, maar feit was gewoon dat Binke met een schroeier de ONS-goalie het nakijken gaf en daardoor ons weer helemaal terugbracht in de wedstrijd, met nog 5 minuten op de klok (van Marcel). Bij BOSO vielen ze intussen bij bosjes neer en hun verzorger stond meer in dan naast het veld. Wij bleven lekker voetballen en pompten zo nu en dan eens een bal in de vijandelijke zestien, wat niet veel opleverde. Tot de laatste  30 seconden van deze enerverende match. Binke kreeg zo’n hoge bal op z’n rug en omdat de keeper van ONS ergens was waar de bal niet was, kon onze senior Danny met z’n sjoekeladepoot de verdiende gelijkmaker op het bord zetten. Scheids Marcel floot na de aftrap meteen weer af en zo hadden we toch nog een puntje verdiend. Volgende week Makkum-uit!