Workum JO19-1 schrijft historie na zenuwslopende derby

Na een goede eerste seizoenshelft kon JO19-1 afgelopen zaterdag historie schrijven. Na vijf gewonnen wedstrijd en één gelijkspel konden de roodhemden, bij winst op SC Bolsward, als eerste eindigen in de hoofdklasse. Dit zou als gevolg hebben dat deze talentvolle groep na de winterstop, voor het eerst in de historie van de club, ingedeeld zou worden in de 4e divisie. Hiervoor moest alleen nog wel een flinke strijd uitgevochten worden met de Bolswarders.

Kort voor de aftrap stroomde het sportpark al mooi vol met toeschouwers en toen de Workumer spelers het veld opkwamen, werden zij onthaald met een fantastische sfeeractie. Een paar minuten later floot scheidsrechter Boorsma voor het eerst. De start was niet zoals de thuisploeg had gehoopt. Na een half weggewerkte bal, was het namelijk een Bolswarder die de 0-1 maakte. Daarna duurde het even voordat Workum iets meer grip op de wedstrijd kreeg, maar toen dat eenmaal het geval was draaiden ze snel de wedstrijd om. Na een dieptebal kwamen Ruben en Friso samen op de keeper van Bolsward af en nam Friso het initiatief om de bal voorbij de sluitpost te schieten, 1-1. Niet veel later was het weer Friso die alleen op de keeper afkwam, na de bal afgepakt te hebben van de verdediger van Bolsward. Hij bleef weer rustig en schoot de 2-1 tegen de touwen. Dit gaf de thuisploeg weer wat lucht aangezien zij moesten winnen om het kampioenschap veilig te stellen. Echter lukte het de thuisploeg niet om met een voorsprong de rust in te gaan. Net voor rust wees de scheidsrechter namelijk naar de stip na een overtreding in het strafschopgebied. Dat daar een mogelijke buitenspelsituatie aan vooraf was gegaan, was de scheidsrechter uit Sneek ontgaan. Dit buitenkansje grepen de Bolswarders en maakten het weer gelijk, 2-2!

In de tweede helft leek het kampioenschap volledig uit de handen te glippen van de talentvolle groep Workumers. Net na rust werd het namelijk 2-3 na een eigen doelpunt uit een corner. De thuisploeg gooide echter geen seconde de handdoek in de ring en vocht voor elk duel. Dit resulteerde tien minuten voor tijd in een strafschop voor de Workumers, na een overtreding op Friso. Nils ging achter de bal staan en schoot hem onberispelijk binnen, 3-3! Met nog tien minuten spelen moesten de roodhemden risico nemen om het kampioenschap binnen te slepen. Terwijl de geruchten gaan dat de eerste toeschouwers het sportpark al hadden verlaten, kreeg Workum in de allerlaatste minuut alsnog de kans waar ze op gehoopt hadden. Nadat Tjitze de bal van de verdediger had veroverd, sprintte hij met de bal naar het doel waar de keeper inmiddels uit z’n doel was gestormd. Iedereen durfde bijna niet te kijken hoe deze actie zou eindigen, toen Tjitze de fantastische keuze maakte om de bal breed te leggen waar Nils was meegelopen en de bal binnen kon schieten, 4-3! Dit leidde tot een ontploffing van vreugde in Workum, waar de volledige bank van de Workumers het veld in renden en elkaar om de hals vlogen. Nadat de Bolswarders nog mochten aftrappen, floot de scheidsrechter voor het laatst en kon het feest beginnen.

Dit feest is eerst gevierd in de eigen kantine en daarna voortgezet bij de sponsor, Restaurant Folkerts, waar de spelers en staf hebben genoten van een heerlijke avondmaal. Hierna is met z’n allen deze historische dag afgesloten, onder het genot van drankje en meerdere muzikale optredens, in de loods van de gebr. Yntema. Via deze weg willen wij alle toeschouwers, onze fantastische sponsor, de gebr. Yntema en alle betrokkenen bij de club bedanken voor het mede mogelijk maken van deze fantastische dag!

 

 

 

 

Attachment